Belangrijkste Termen

Op deze pagina zullen we de belangrijkste termen even kort uitleggen. Zo weet je waar je op moet letten in de winkel of op internet. Ik heb geprobeerd alles zo simpel mogelijk uit te leggen. Wil je álles weten van alle termen, kijk dan op onze pagina met alle termen uitgelegd.

Termen met betrekking to Digitale Spiegelreflex Camera’s.

 • Megapixels

  Camera’s met veel megapixels hebben een hoge resolutie. Dit zorgt ervoor dat je je foto’s op groot formaat kan afdrukken en gemakkelijk bij kunt snijden. Let op: Meer megapixels betekent niet automatisch een hogere kwaliteit foto.
  >Meer informatie over megapixels

 • ISO en ruis

  Camera’s met de mogelijkheid om een hoge ISO te kiezen kunnen nog steeds foto’s maken zonder flits in omstandigheden met weinig flits. Hoe hoger de ISO hoe meer ruis in je foto. >Meer informatie over ISO en ruis

 • Weer en stof proof

  Camera’s die zogenaamd ‘weather sealed’ zijn kunnen tegen een spatje regen en houden het meeste stof tegen. Ideaal voor mensen die veel op reis of in de natuur foto’s maken. Sommige camera’s kunnen de sensor laten schudden om zo stof te verwijderen van de sensor. Stofdeeltjes op de sensor zorgen voor vlekjes op je foto.

 • Anti-shake of Image Stabilization

  Bij weinig licht heb je een langere sluitertijd nodig en met een tele lens heb je vaak meer last van trillingen. Je krijgt dan bewegingsonscherpte in je foto. Ant-shake of Image Stabilization compenseert de beweging van de camera zodat je scherpere foto’s krijgt bij langere sluitertijden. Een anti-shake systeem kan zowel in de lens of in de body zitten.
  >Meer informatie over anti-shake / image stabilization

 • Live View

  Met een Live View functie kun je de beelduitsnede en compositie van je foto’s ook bepalen aan de hand van het LCD scherm. Bij camera’s zonder Live View kan dat alleen via de zoeker.
  >Meer informatie over Live View LCD

 • Dynamic Range

  Dynamic Range geeft aan hoe goed aan camera in dezelfde afbeeldingen details kan weergeven in zowel donkere als lichte stukken.
  >Meer informatie over dynamic range

 • Crop Factor

  Een sensor van een digitale spiegelreflex is kleiner dan een frame van een 35mm film. Daardoor wordt maar een gedeelte van het beeld dat door de lens valt gebruikt. Dit is van invloed op de beeldhoek van je lenzen.
  >Meer informatie over crop factor

 • Autofocus

  Autofocus is het automatisch scherpstellen van de camera. Hoe meer autofocus punten hoe beter maar de nauwkeurigheid en snelheid is het allerbelangrijkste.
  >Meer informatie over autofocus

 • Continuous Drive / Burst

  In de continous drive modus kun je snel foto’s achter mekaar nemen. Duurdere camera’s kunnen langer en sneller foto’s achter elkaar nemen. Belangrijk voor sport- en actiefotografen.
  >Meer informatie over continuous drive/ burst

 • Bestandsformaten: RAW en JPEG

  Een camera kan een foto opslaan als RAW of JPEG. Een RAW foto is niet nabewerkt of verkleind door de camera. Een JPEG afbeelding heeft compressie ondergaan waardoor je iets aan kwaliteit verliest maar de foto een veel kleinere bestandsgrootte heeft. Zo passen er met JPEG meer foto’s op je geheugenkaartje.
  >Meer over RAW

 • Aspect Ratio / Beeldverhouding

  De foto’s die je camera maakt hebben een verhouding tussen de lange en de korte kant. De meeste camera’s hebben een verhouding van 4:3. Als je foto’s wil afdrukken is 3:2 beter omdat dat overeenkomt met de maten van de verschillende afdruk groottes.
  >Meer informatie over aspect ratio / beeldverhouding