Stap 4: Extra lenseigenschappen

Behalve de belangrijke basiseigenschappen van een lens zoals brandpuntsafstand en diafragma zijn er nog een hoop kleine lenseigenschappen die een lens beter of slechter kunnen maken. Ze zijn niet essentieel maar in sommige situaties erg handig.

  • Stille autofocus
  • Non-rotating front element
  • Full-time manuele focus
  • Image Stabilization
  • Interne zoom
  • Superieure optische kwaliteit
  • Crop reductie

Stille autofocus

Een stille autofocus is natuurlijk met name belangrijk in situaties waarin je niet wil opvallen. Dat kan natuurlijk belangrijk zijn bij het fotograferen van dieren maar bijv. ook als je vaak foto’s maakt van ‘stille’ evenementen (trouwerijen, toespraken, examens, e.d.)

Non-rotating front element

Een lens met een ‘non-rotating front element’ draait zijn buitenste lens niet als je bijv. focust. Normaalgesproken is dat geen probleem. De enige situatie waarbij dit lastig wordt is als je een lens gebruikt in combinatie met een polarisatiefilter. Een polarisatiefilter be├»nvloed het licht afhankelijk van zijn draaiing. Als je dus net je filter correct hebt ingesteld en je wil daarna dus focussen dan draait je polarisatiefilter mee met je lens. En dat betekend dat de instelling van je filter niet meer correct is. Polarisatiefilters gebruik je met name bij landschapsfotografie.

Full-time manuele focus

Bij de meeste lenzen moet je kiezen tussen auto-focus en manuele focus. In auto-focus stand kun je dan niet meer met de hand focussen. Met een full-time manuele focus lens kun je zelfs in de autofocus stand handmatig de focus aanpassen. Dit is meer leuk om te hebben dan echt noodzakelijk.

Image Stabilization

Dit is een zeer nuttige feature, bij enkele fabrikanten zit deze zelfs in de camera zelf (bijv. Sony). Een lens met image stabilization zorgt ervoor dat je minder last hebt van bewegings-onscherpte bij langere sluitertijden. Je kunt dus een langere sluitertijd gebruiken zonder dat je foto’s onscherp worden. Dit is dus erg handig voor fotografen die veel binnen of in de schemering fotograferen.

Interne zoom

Bij de meeste lenzen wordt de lens langer of korter bij het in- en uitzoomen. Bij sommige duurdere lenzen blijft de lens echter even lang en vindt de verschuiven van de verschillende glasdelen allemaal binnen in de lens plaats. Dit heeft enkele voordelen: zoomen gaat sneller en gelijdelijker, de balans van de camera veranderd nauwelijks en bij het dragen van een camera om je nek schuift de lens niet langzaam uit.