Lens Kiezen

Zonder lens kun je uiteraard geen foto’s maken met een digitale spiegelreflex. Daarnaast zijn de eigenschappen van de lens misschien nog wel belangrijker voor de foto kwaliteit dan de spiegelreflex camera zelf. Daarom is het ook belangrijk je lens/lenzen met zorg te kiezen. Als je al dacht dat er veel keus was in camera’s dan zul je schrikken van het grote lenzen aanbod. We hebben daarom net als voor camera’s een stappenplan opgezet om de juiste keuze te maken.

Welke lens-mount / lensvatting heb ik?

Dit is de belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen: Lenzen zijn namelijk niet koppelbaar aan elke willekeurige camera. De vatting van de lens moet aansluiten op de vatting van je camera. In het Engels heet dat ‘mount’. Als de lens van hetzelfde merk is als je camera hebben ze bijna altijd dezelfde vatting, behalve als je met hele oude lenzen en/of camera’s te maken hebt. Daarnaast zijn er ook nog fabrikanten die lenzen maken voor verschillende merken camera’s: bijv. Sigma, Tokina en Tamron. Vooral bij deze lenzen moet je goed opletten dat je de correcte vatting koopt.

Stappenplan

Als je onderstaand stappenplan volgt hou je al snel maar enkele lenzen over na stap 6. Dit zorgt ervoor dat je makkelijk je uiteindelijke keuze kunt maken.

  • Stap 1: Welke brandpuntsafstand heb ik nodig?
  • Stap 2: Wil ik een zoomlens of een lens met vaste brandpuntsafstand?
  • Stap 3: Wat moet de grootste diafragma opening zijn?
  • Stap 4: Wil ik een merk van de camera fabrikant of van een andere fabrikant?
  • Stap 5: Welke extra opties heb ik nodig?
  • Stap 6: Lezen van reviews en vergelijken van prijzen

Ga naar Stap 1: Welke brandpuntsafstand heb ik nodig?

 

Koopgids voor Digitale Spiegelreflex Camera's