Live View LCD scherm

Camera met Live View
Camera met Live View

Het is kenmerkend voor spiegelreflex camera’s dat je door de zoeker door dezelfde lens kijkt als waarmee de foto genomen wordt. Deze foto kun je dan pas op het LCD scherm bekijken nadat hij genomen is. Veel mensen die voor het eerste met een digitale spiegelreflex werken zijn verrast dat ze niet zoals bij een digitale compactcamera op het LCD scherm kunnen zien wat de uitsnede van hun compositie is.  Dat laatste verandert nu snel met de opkomst van camera’s met een Live-View functie.

Live-view heeft kan enkele nadelen hebben:  In sommige modellen wordt Live View geraliseerd door de grote spiegel op te klappen, het beeld dat op de sensor valt wordt dan getoond op je LCD scherm. Als je dan een foto wil maken moet de spiegel omlaag worden geklapt om scherp te stellen en de sensor te belichten. De camera wordt er dus langzamer door.

Een betere oplossing is het plaatsen van een 2e sensor in de camera, speciaal voor Live View. Een extra spiegel of prisma zorgt er dan voor dat er licht op deze 2e sensor valt zonder dat de grote spiegel opgeklapt hoeft te worden. Deze laatste oplossing wordt o.a. door Sony en Olympus gebruikt.

De meeste modellen hebben tegenwoordig een LCD scherm van 2,5 of 3 inch, wat voldoende is voor de meeste gebruikers. Voor mensen die veel in de studio werken is een live-view functie met een groot scherm met een hoge resolutie erg wenselijk.