Voordelen van een Digitale Spiegelreflex Camera

Op deze pagina zetten we de voor- en nadelen van een digitale spiegelreflex even op een rij.

Voordelen 

Een spiegelreflex is snel
Een spiegelreflex is snel

De voordelen van een Digitale Spiegelreflex ten opzichte van een Digitale Compactcamera zijn talrijk:

  • Een Digitale Spiegelreflex is sneller

Spiegelreflexen zijn sneller omdat de sluiter mechanisch in plaats van elektronisch werkt. Daarnaast gaat het in- en uitzoomen sneller omdat je de lens zelf bedient (mechanisch). Bij een compactcamera zorgt een klein elektrisch motortje voor het in- en uitzoomen.

  • Een Digitale Spiegelreflex is veelzijdiger

Het feit dat je lenzen kunt verwisselen maakt een spiegelreflex camera veel veelzijdiger.  Je kunt nu speciale macro, tele, groothoek lenzen gebruiken voor specifieke doeleinden.

  • Een Digitale Spiegelreflex is beter in situaties met weinig licht

Doordat de lenzen van een spiegelreflex meer licht doorlaten dan de kleine lenzen van een compactcamera presteren ze beter in situaties met weinig licht. Daarnaast hebben digitale spiegelreflexen grotere lichtsensors waardoor je minder ruis ziet in foto’s met weinig licht. Bij weinig licht is het vaak nodig om de ISO (is lichtgevoeligheid) van de camera te verhogen. Dat leidt tot meer ruis bij compactcamera’s in vergelijk met spiegelreflexen.

  • Een Digitale Spiegelreflex biedt meer controle

Een Digitale Spiegelreflex biedt je meer controle over de instellingen van de camera zoals bijvoorbeeld sluitertijd, diafragma, ISO, witbalans, handmatige focus, enz. Je hebt dus meer creatieve vrijheid.

Nadelen

Daarnaast zijn er natuurlijk ook enkele nadelen van een digitale spiegelreflex ten opzichte van een digitale compactcamera

  • Een Digitale spiegelreflex is zwaarder & groter

Eén camera is natuurlijk beter dan geen camera. Als je je camera thuis laat omdat hij te groot of zwaar is dan heb je er niks aan.

  • Een Digitale spiegelreflex is minder makkelijk onder de knie te krijgen

Doordat je zoveel kunt instellen maakt het wel wat moeilijker om snel even een foto te maken.

  • Om het meeste uit een Digitale Spiegelreflex te halen zijn vaak extra onderdelen zoals extra lenzen, flitser e.d. nodig

Een compactcamera biedt alles in één. Om alle mogelijkheden uit een spiegelreflex te halen is het vaak nodig om extra (specialistische) lenzen of een externe flitser aan te schaffen.

  • Een Digitale spiegelreflex is duurder

Spreekt voor zich.

  • Digitale Spiegelreflexen hebben vaak geen film modus

Alhoewel er tegenwoordig wel spiegelreflexen met een film modus op de markt beginnen te komen hebben de meeste spiegelreflexen geen film modus.

  • Digitale Spiegelreflexen bieden vaak geen ‘live-view’ op het LCD scherm. Je kunt foto’s alleen achteraf beoordelen.

Als je foto’s hoog boven je hoofd of laag bij de grond wil maken is het handig om de compositie te bepalen aan de hand van wat je ziet op het LCD scherm. Dat kan bij de meeste instap spiegelreflexen niet. De meeste spiegelreflexen voor gevorderen bieden deze mogelijk tegenwoordig wel.

Je weet nu wat de voor- en nadelen van een digitale spiegelreflex zijn. Als je nog steeds zeker weet dat je een digitale spiegelreflex wil aanschaffen kun je verder naar naar het laatste onderdeel van stap 2:  Digitale Fotografie termen en jargon. Na het lezen van het volgende onderdeel sta je in de winkel niet meer met de mond vol tanden en begrijp je alle specificaties van camera’s die je op internet vindt.