Wat is een Digitale Spiegelreflex Camera?

De vraag ‘Wat is een Digitale Spiegelreflex Camera?’ is voor veel mensen nog niet zo eenvoudig te beantwoorden. De meeste mensen zijn compactcamera’s gewend, en tot 2005 waren deze camera’s eigenlijk altijd het type camera dat gebruikt werd door huis-tuin-en-keuken fotografen. Alleen professionals en fanatieke amateurs beschikten over een digitale spiegelreflex. Sinds 2005 is de digitale¬† spiegelreflex een stuk betaalbaarder geworden en dus bereikbaar voor iedereen.

Omdat de prijzen van de goedkopere spiegelreflexen nu op hetzelfde niveau liggen als van de duurdere compactcamera’s vragen veel mensen zich af wat het verschil is. Laten we daarom beginnen met de vraag: ‘Wat is een Digitale Spiegelreflex Camera?’.

Eigenschappen

Een Digitale Spiegelreflex camera heeft de volgende eigenschappen:

 • Je kijkt via de zoeker door de lens
 • Je kunt de lens wisselen
 • Digitale Spiegelreflexen hebben grote sensors voor hoge kwaliteit foto’s
 • Een spiegelreflex heeft nauwelijks afdrukvertraging en daardoor ideaal voor actiefotografie

Ontwerp

Om echt goed te begrijpen wat een spiegelreflex is moeten we even naar het ontwerp kijken. De woorden ‘spiegel’ en ‘reflex’ worden door het ontwerp verklaard.digitale-spiegelreflex-camera

 1. Het licht (grijs) valt door de lens
 2. Het licht wordt gereflecteerd door de spiegel (groen) richting een focus-scherm, vandaar de term spiegelreflex
 3. Het focusscherm wordt gebruikt door de camera om te focussen
 4. Daarna valt het licht op een blok geslepen glas dat ‘pentaprisma’ heet (oranje)
 5. Het ‘pentaprisma’ weerkaatst het licht zodat je het beeld door de zoeker (geel) kunt zien

Als je een foto neemt gebeurt het volgende:

 1. Middels het focusscherm wordt er gefocust
 2. De spiegel klapt omhoog zodat het licht op de sensor kan vallen
 3. De sluiter (blauw) gaat open
 4. Het licht valt op de sensor (rood)
 5. De sluiter gaat weer dicht en de spiegel klapt weer omlaag

Doordat je via de zoeker door de lens kijkt kun je bijna exact inschatten wat er uiteindelijk op de foto komt. Je ziet echter alleen 100% in de zoeker bij de professionele modellen. Meestal zie je zo’n 95%.¬† Hoeveel je ziet heet in vaktermen ‘viewfinder coverage’. Je hebt ook nog verschil in helderheid tussen de verschillende camera’s. Hoe helderder de zoeker hoe makkelijker het is om handmatig scherp te stellen.

Een lens voor elke gelegenheid 

Canon Lenzen
Canon Lenzen

Naast het feit dat je via de zoeker door de lens kunt kijken is een van de andere voordelen van spiegelreflex camera’s is het feit dat je van lens kunt wisselen.

Veel mensen denken dat de camera bepalend is voor de kwaliteit van een foto maar de gebruikte lens is misschien nog wel belangrijker. De lens bepaalt voor een groot gedeelte de scherpte, contrast, kleur en mogelijke compositie van een foto.

Fotografen kunnen door het kiezen van een lens de spiegelreflex camera aanpassen aan hun fotografie stijl. Zo gebruikt een landschapsfotograaf heel andere lenzen dan een sportfotograaf.

Nu je weet wat een digitale spiegelreflex is kun je verder gaan naar het volgende onderdeel van stap 2: De voordelen van een digitale spiegelreflex